Skillnaden på en applikation och en applikation

När vi som jobbar med det till vardags pratar om applikationer så innebär det en viss sak för oss, men för den som inte jobbar med det kanske det innebär någonting helt annat, så därför vill vi bringa lite klarhet i vad begreppen innebär och vad skillnaderna är.

Webbaserad applikation

En webbaserad applikation är en applikation som man surfar in till med sin dator, surfplatta eller mobiltelefon. Den hostas i ett moln, till exempel i Optinets serverhall i Göteborg. För ett företag är detta ofta ett verktyg i ens verksamhet. Det kan vara tidrapportering, projekthantering, arbetsorder eller ett CRM

Stand alone-applikation

ÄR ofta den typ av applikation som kan hittas i till exempel ”App store” eller ”Google play”. Det kan vara allt från sociala medier, streamingtjänster, verktyg som fyller ett visst syfte, matlagningsappar, träningsdagböcker och så vidare. En sån applikation laddas ner lokalt på telefonen och kan i vissa fall nyttjas även utan uppkoppling. Ibland kan dock uppkoppling krävas, till exempel om man vill streama musik eller rörlig bild.

Optinet Software utvecklar mestadels webbaserade applikationer vilka man surfar in till. Det är alltså ingenting som laddas ner lokalt på datorn eller telefonen, utan man jobbar mot en server där hosting av applikationen sker.

Fördelar webbaserade applikationer:

Ibland finns det även argument som talar för en fristående applikation, men när vi pratar om verksamhetssystem för olika företag och organisationer så väger oftast fördelarna för en webbaserad applikation över. Gånger då en fristående applikation kan krävas är om applikationen ska användas som ett verktyg för enskilda medarbetare utan krav på samordning eller om man jobbar i miljöer där ingen eller dålig tillgång till uppkoppling finns.
Då kan arbetet som gjorts synkroniseras i efterhand, vilket också kan innebära en risk för konflikter om två medarbetare gjort ändringar i samma data.

Vi hoppas detta gav er en liten bild av vilka olika typer av applikationer som finns och vad det innebär när vi skriver och pratar om applikationer.

övriga
nYHETER